Revizní šachta Tegra 425 – správná volba pro domovní přípojky - Wavin Academy

Revizní šachta Tegra 425 – správná volba pro domovní přípojky

03.08.2020

Revizní kanalizační šachty Tegra jsou již dlouhou dobu úspěšně používány po celé Evropě. Jejich velkou výhodou je snadná a rychlá instalace bez použití těžké mechanizace.

Šachtová dna kanalizačních šachet Tegra 425 jsou navíc opatřena tzv. integrovanými výkyvnými hrdly, která umožňují přizpůsobit úhel napojení potrubí až o 7,5° v každém směru.

Ke změně úhlu kanalizace tak vždy dochází přímo v šachtě a ne mimo ni. Díky výkyvnému hrdlu a správné volbě šachtového dna je možné úplně eliminovat použití kolen.

Typické pro šachty Tegra je rovněž použití zvlněné šachtové roury.

Dlouholeté výzkumy prováděné firmou Wavin ukázaly, že pro šachtovou rouru je nejvhodnější použít plastovou zvlněnou rouru, tzv. vlnovec. Ten je díky své flexibilitě schopen zpracovávat vertikální pohyby a tlaky, které se vyskytují v půdě vlivem klimatických podmínek a vlivem dodatečného zatížení (např. ve vozovce). Zároveň díky svému vlnitému povrchu vytváří dostatečné třecí síly, které bezpečně udrží šachtu ve zhutnělé zemině i při vysoké hladině podzemní vody bez nutnosti obetonování.

Velkou výhodou je rovněž široká nabídka poklopových sestav pro různá zatížení.

Šachty Tegra 425 se velmi často používají při výstavbě areálových kanalizací nebo pro napojení domovních přípojek. Příkladem může být výstavba rodinných domů v obci Velký Týnec.

revizní šachta Tegra