BIM – nová kapitola stavebnictví začíná - Wavin Academy

BIM – nová kapitola stavebnictví začíná

30.05.2017

BIM. Zkratka, která se v oblasti stavebnictví stává fenoménem. Poprvé se projektanti v ČR začali s tímto termínem setkávat asi před pěti lety, ovšem dlouho mu nevěnovali patřičnou pozornost, protože jej považovali jen za marketingový nástroj prodejců SW. Čas však ukázal, že tomu tak není.

Stále častěji se totiž začaly objevovat požadavky na zpracování projektové dokumentace pomocí BIM přístupu. Obzvláště renomované architektonické kanceláře, které zpracovávají největší a nejdůležitější projekční záměry, tento přístup vyžadovali od každého projektanta jednotlivých profesí, které se v rámci projekčního procesu řeší – oblast TZB nevyjímaje.

Přechod k BIM se tudíž stal nezbytností. Aby mohl začít modelovat s pomocí BIM, musí si každý projektant nejprve vybrat konkrétní SW. Jde o relativně snadný úkol, protože tímto SW se postupným vývojem stal program Revit od společnosti Autodesk. Velkou výhodou navíc je, že Revit má podobné uživatelské prostředí a některé funkce jako klasické AutoCady, se kterými většina projektantů pracuje. I přesto se musí každý projektant naučit program Revit ovládat a nejde přitom jen o samotnou funkcionalitu, ale i o změnu uvažování. BIM totiž s sebou nese zásadní změnu dosavadní koncepce uvažování při vlastním projektování.

Nevíte, zda je pro Vás softwarový program Revit ten pravý? Rychle a snadno Vám to pomůže zjistit náš softwarový průvodce